Kuhinja – odvojena ili dio dnevnog boravka?

Prije par dana sam objavila fotografiju svoje kuhinje i razvila se rasprava oko toga da li je bolja kuhinja odvojena od dnevnog prostora ili, jako popularan danas, open space. Kad sam pregledavala po svojim tlocrtima, uočila sam da su kuhinje danas u velikoj većini slučajeva postale dio dnevnog boravka. Omjer je otprilike 90:10 u korist kuhinja koje su dio dnevnog prostora. U 70im i 80im je odvojena kuhinja bila sastavni dio svakog tlocrta stambenih zgrada, i to oni pravi školski primjeri koji su poštivali sva pravila struke. Realno, obje varijante imaju i dobre i loše strane. Bitno je samo odlučiti što je vama bitnije i prilagoditi kuhinju svojem načinu korištenja, ukoliko je moguće.

Moja kuhinja ima 16 kvadrata i dio je dnevnog boravka koji je dvostrano orijentirana, s jedne strane je potez prozora a s druge strane kutna staklena stijena i izlaz na terasu. Ukoliko se odlučite za ovakav tip kuhinje, prvo i osnovno je dobra napa spojena na ventilaciju (ili direktno na izlaz na fasadi). Često prozračivanje je nešto što prakticiram neovisno o tome što se kuhalo za ručak. Veliki plus su otvori sa obje strane prostora jer se lako napravi dobra cirkulacija zraka i prostor se vrlo brzo izventilira. Nisam primjetila da mi kuhanje utječe na kvalitetu zraka u prostoru i da ponovno biram stambeni prostor, izabrala bih istu shemu. Kuhinja i blagovaonica su postale centar okupljanja naše obitelji i stvarno bi mi bilo nepraktično da je ona fizički odvojena.

Pokazat ću vam dva primjera na dvije kvadraturom slične kuće, razlika je u pozicioniranju kuhinje, naravno.

Kuća S

Kod projektiranja ove kuće sam baš uživala, investitori su pravi minimalisti, moji prijatelji. Oni su u startu odlučili da žele odvojenu kuhinju, tako da mirisi i eventualan nered bude iza vrata po potrebi. Dodatni plus je ostava i izlaz na terasu koja vodi u vrt. Iako je kuća projektirana moderno, sa velikim staklenim stijenama na jugu, odvojena kuhinja joj nije niti malo umanjila vrijednost.

Kuća Z

Ova kuća je projektirana za najam. Ideja je bila napraviti objedinjen prostor koji izravno komunicira sa natkrivenom terasom i bazenom. Uz bazen je još i ljetna kuhinja, tako da naglasak korištenja kuće u ljetnom periodu kad se iznajmljuje će zapravo i biti vani, na otvorenom. Suvremeni pristup, što manje zidova.

Nekima je odabir lagan, a neki su neodlučni. Ako vas je zaista strah mirisa i spremate 200 litara ajvara godišnje, odvojite si kuhinju. Nemojte misliti da će vam to umanjiti kvalitetu tlocrta i vratiti ga u neka prošla vremena. Najbolji tlocrti su i nastali baš tada. Ostali, redovno prozračujte.

Kod dizajna kuhinje isto se trudite težiti minimalizmu, smanjite doživljaj sa odabirom 7 različitih vrsta ormarića, ujednačite dizajn. Izaberite neutralnu boju fronti da vam crvena ne dosadi već dogodine. Najbitnije je dobro posložiti kuhinju da bude funkcionalna, neovisno o njezinom o bliku i veličini, potražite stručnjaka ako ste u nedoumici jer su greške u ovoj fazi dosta skupe.

I za kraj, u kuhinji budite minimalisti, na radnoj plohi držite samo nužno, em ćete je lakše održavati, em će biti urednija.

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: