Kako odabrati stan?

U posljednjih nekoliko godina, većina mojih prijatelja je rješavala stambeno pitanje. Većina njih se susrela sa kupnjom stana, i često su me zvali za savjet. Otuda ideja da napišem par rečenica o čemu je sve dobro voditi brigu prilikom kupnje stana. Pritom ću se držati samo svoje struke, imovinsko pravne zavrzlame ostavljam odvjetnicima.

Dom je svima ono nešto najntimnije i najvažnije i logično je da mu se pridonosi ogromna pažnja. Kod većine to znači i obvezu na dugogodišnji kredit, tako da nema baš prostora za greške u koracima, ukoliko ih ne želite dugi niz godina gledati. Ovdje naravno govorim o nekim idealnim situacijama, nekad ljudi pristanu i na kompromis radi cijene, izuzetne lokacije itd.

Tlocrt

Pokušajte odmah doći do tlocrta strana jer preko fotografija se teško može steći pravi dojam. Prijatelji su me vodili u stanove u koje ja nikad ne bih niti stavila u uži izbor za pogledati da sam u startu imala tlocrt. Danas u oglasniku većina stanova već i ima tlocrt budući da se više ne mogu prodati bez energetskog certifikata za koji naravno treba imati tlocrt.

Pokazat ću vam kako sam ja reorganizirala jedan stan u Rijeci. Od starog klasično posloženog stana nastao je stan u kojem nema viška zidova i suludo potrešenih kvadrata.

Stan P / Prije


Stan P / Poslije

Osunčanje i orijentacija

Vrlo bitna stavka je osunčanje i orijentacija stana. Može biti tlocrtno korektan, ali ako je loše orijentiran, uzalud tlocrt. Izbjegavajte stanove koji su orijentirani na samo jednu stranu. To mi može proći ako je stan malen i ima jednu spavaću sobu, ali čim je veći, pogodnije je da je orijentiran na barem dvije strane. Ta dvostrana (po mogućnosti orijentacija na dvije suprotne strane svijeta) je izvrsna za brzinsko prozračivanje stana. Puno teže ćete prozračiti stan koji je okrenut samo na jednu stranu. Kuhanje i posebno nepoželjno sušenje vlažnog veša u stanu jako pogoršavaju kvalitetu zraka, i potrebno je nekoliko puta dnevno stan dobro prozračiti. Izbjegavajte stanove čija je orijentacija isključivo prema sjeveru, budući da takav stan nikad ne može dobiti potrebnu količinu sunca u danu.

Pozicija zidova

Pripazite na poziciju nosivih zidova ukoliko planirate neke ozbiljnije adaptacije, i računajte da takve zahvate ne možete izvoditi bez angažmana statičara i projekta. Pregradni zidovi nisu problem, bitno je prepoznati potencijal prostora, tako da nije loša ideja pitati arhitekta za savjet čak i u toj fazi odabira.

Kuhinja/Kupaonica

Položaj kuhinje i kupaonice u stanu je vrlo bitan, poželjno bi bilo da imaju i prozor, što se u novogradnjama često zanemaruje. Provjerite pozicije vertikala kanalizacije ako planirate reorganizirati tlocrt. Uglavnom je povoljno kad su kupaonica i kuhinja s dvije različite strane stana jer vam to daje više opcija kod renoviranja.

Smještaj stana u zgradi

Ukoliko je zgrada starije gradnje, bez izvedene toplinske izolacije, smještaj stana u odnosu na ostatak zgrade je dosta bitan. Izbjegavajte stanove iznad spremišta, garaža, prolaza, kao i stanove na rubu zgrade. Imat ćete veće toplinske gubitke od stanara čiji je stan okružen sa drugim grijanim prostorima. Također, u većoj ste opasnosti za pojavljivanje plijesni i gljivica. Kod novije gradnje sa odrađenom toplinskom fasadom, ti toplinski mostovi su riješeni i tu pozicija stana nije bitna. Mrvicu je osjetljivije biti zadnji kat zbog mogućeg prokišnjavanja, što je zapravo rješivo.

Prostor za odlaganje

Ostava, bilo u stanu ili na tavanu/u podrumu je svakako plus. Ukoliko je nema, provjerite da li imate dovoljno prostora za ormare u stanu. Ako i dalje imate previše stvati, čitajte moje druge tekstove. 🙂

Balkon/Loggia

Osobno, nikad ne bih kupila stan bez balkona ili loggie. Samo u nekim izvanrednim okolnostima, npr.vrhunska lokacija u centru grada gdje je upitna i funkcija balkona. Balkon se može koristiti praktički cijelu godinu osim onog najhladnijeg perioda zime s oborinama. Ako je stan male kvadrature, tim više će dobro doći tih par kvadrata otvorenog prostora.

Kvadratura i sobnost

Omjer kvadrature i sobnosti je isto dosta bitan. Vidjela sam stanove od 65m2 koji imaju 3 spavaće sobe i stan od 92m2 sa samo dvije. Ako nije prijeka potreba, nemojte uzimati stanove sa previše prostorija u malo kvadrata, jer kad oduzmete te puste sobe, hodnik i kuaponu, ostane vam krletka od dnevnog boravka i kuhinje. A ne živite u sobama, nego u dnevnom boravku, vjerujte mi. Nadalje, provjerite i veličinu soba. Nekad u tlocrtu bude nacrtano svašta, i netko tko ne zna napamet odnose namještaja i prostorija, može nasjesti i kod opremanja shvatiti da spavaća soba ima samo 240cm dužine i kad se stavi krevet, neće moći ući u sobu.

Želim vam sreću u traženju doma, nekad to bude dugotrajan proces a nekad se stan pronađe skoro odmah. Ako morate adaptirati stan, onda vam želim sreću puta tri, puno strpljenja umjesto živciranja, dobre majstore umjesto fušera…. a sve se na kraju isplati jer ćete dobiti – dom!

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: