2u1 i obrnuto

Danas ću se baviti temom pretvaranja dva stana u jedan i obrnuto, dijeljenjem jednog stana u dva manja. U zadnje vrijeme češće radim na zadacima pretvaranja jednog velikog stana u dva manja, pogotovo u mom okruženju gdje ljudi žive od turizma i nekako je sve postalo podređeno iznajmljivanju stanova/apartmana. Najtraženiji su uvijek manji stanovi s jednom spavaćom sobom. Za stanovanje, s druge strane, najčešće se traže stanovi s dvije ili tri sobe, kojih, imam dojam, uvijek ima najmanje na tržištu.

2 u 1

Projektni zadatak je bio sljedeći: od dva stana površine 50 i 53 metra kvadratna formirati moderan veliki stan s 3 spavaće sobe i dosta prostora za odlaganje. Budući da je stan bio u fazi izgradnje, moglo se na vrijeme paziti na instalacije i odraditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole.

Za početak sam odlučila jedan ulazni prostor pretvoriti u vanjsko spremište stana, što je vrlo praktičan dodatak stanovanju. Zadržala sam ulazni dio većeg stana i većinu pregradnih zidova postavila ispočetka. Izvorni tlocrt je bio konfuzno projektiran, dok je meni bilo bitnije dobiti čiste funkcionalne zone i imati što manje bačenog prostora.

Centralna zona je dnevni boravak sa kuhinjom i blagovaonicom. Od drugog stana sam napravila trakt sa spavaonicama, garderobom, vešerajem i dodatnom kupaonicom. Gdje je bilo moguće, koristila sam klizna ugradbena vrata, kako bi se prostor mogao što jasnije iščitavati.

1 u 2

Ovdje je bilo potrebno stan od 60ak kvadrata starije gradnje pretvoriti u dva manja uz što manje intervencija i ostaviti mogućnost funkcioniranja kao jedne cijeline.

Stan je sadržavao jednu veću, dvije manje prostorije, kupaonu, ostavu i balkon. Srećom, pozicije instalacija i dostatna količina prozora je omogućila kvalitetno rješenje.

Manji stan je zapravo studio apartman koji je zadržao postojeću adaptiranu kupaonicu, dok se u nekadašnjoj spavaćoj sobi smjestio dnevni boravak s malom kuhinjom.

Veći stan ima odvojenu spavaću sobu sa malom garderobom, te je dograđena i mala kupaonica. U većoj prostoriji je smješten dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica te ima i izlaz na balkon.

Ovakvi zadaci mi dobro dođu za vježbu jer uvijek sadrže puno zahtjeva a prostora naravno nešto manje. Ako se nalazite u situaciji da spajate ili prekrajate stanove, javite se nekome s iskustvom.

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: