Stambeno poslovna zgrada L

U okolici Zadra sam prije dvije godine projektirala ovu stambeno poslovnu zgradu. Naš ured Projekting d.o.o. je napravio kompletnu projektnu dokumentaciju, a čitava zgrada je napravljena za otprilike pola godine.

Parcela je vrlo mala, nešto više od 250 kvadrata, dok je građevinska brutto površina 290 metara kvadratnih. Prostorni plan je dopustio da se približimo međi 1 metar, s tim da na toj fasadi imamo samo staklenu opeku i tu su smještene pomoćne prostorije i kupaonice. S obzirom na veličinu parcele, trebalo je posebno racionalno organizirati prostora da bi se ispunio projektni zadatak.

Zgradu čine poslovni prostor i garaža u prizemlju, te po jedan stan na prvom i drugom katu. Na koncu se u prizemlju smjestila slastičarnica, a stanovi su opremljeni za najam. Projektirani su racionalno, bez nepotrebno utrošenih kvadrata, te poštivajući funkcionalnost i namjenu. Oba stana imaju balkon te odvojen toalet, čak i stan sa jednom spavaćom sobom.

Stubište je smješteno u stražnji dio objekta.

Prizemlje

1.kat

2.kat

Oblikovanje je jednostavno, čistih linija. U prizemlju je prostor poslovnog prostora naglašen oblogom od kamena, a kako bi se dodatno naglasila razlika sa ostatkom zgrade, uvučen je u odnosu na ostatak volumena. Glavna fasada prema ulici je dobila na dinamici korištenjem kliznih brisoleja te nadstrešnicom na 2.katu. Na manjim objektima je uvijek pametnije odabiru materijala i boja pristupiti minimalistički, te pustiti da volumen kuće dođe do izražaja.

Rezultat je na kraju kuća koja je dizajnom podigla cijelu ulicu, kako vam se sviđa?

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: