Kuća KK

Danas ću pisati o jednoj realizaciji našeg ureda Projekting d.o.o. staroj desetak godina. Velika stvar je nakon toliko godina korištenja znati da pri ponovnom projektiranju vlasnici ne bi ništa promijenili.

Radi se o obiteljskoj kući u okolici Zagreba u kojoj živi dvoje ljudi. Isprojektirati kuću za dvoje koja će dati sav komfor i pri ugošćavanju obitelji a opet ne biti prevelika za svakodnevni život svakako je izazov. Pomiriti želje i realnost je možda najteži zadatak, čak i kad financijski aspekt nije problem. Stambeni dio kuće ima oko 160m2, a bazen 75m2.

Parcela je poprilično velika, oko 4000 kvadrata i potpuno je ozelenjena. Vlasnici imaju vlastiti vrt i plastenik koji zadovoljavaju njihove potrebe za voćem i povrćem. Na ravnom krovu bazena su montirani solarni kolektori koji značajno smanjuju račune za grijanje i pripremu tople vode, što je kod kuća sa zatvorenim bazenom velika stavka. Reciklaža, uzgoj organske hrane, spremište za kišnicu i pasivna kuća je sve zapravo što jedan minimalist traži od obiteljske kuće.

Teren oštro pada prema jugoistoku i to je uvelike odredilo poziciju kuće na terenu kao i njezinu katnost. U teoriji ovo je mogla sadržajem biti i prizemnica ali bi jednostavno utonula u ovaj kosi teren. Stoga smo odlučili odmaknuti je što više od ceste kako bi dobili na privatnosti i iskoristili jugozapadnu orjentaciju u potpunosti, te je razlomiti u više nivoa koji će postepeno savladati pad terena.

U podrumu su smješteni strojarnica bazena i spremište alata s vanjskim ulazom.

Prizemlje čini srce kuće, dnevni boravak s kaminom i izlazom na dvije terase, blagovaonica i kuhinja s ostavom. Od sekundarnih prostorija tu su velika garderoba, vešeraj i wc. Garderoba je namjerno projektirana veća ako bude potrebe prenamijeniti ju u spavaću sobu. Prizemlje je dvostrukim vratima direktno vezano sa zatvorenim bazenom.

Na katu su kupaonica, spavaća soba i polivalentni prostor kojeg čini mali dnevni boravak s radnim kutkom. Često služi kao soba za goste.

Ostavit ću vas sad da uživate u fotografijama prirode i kuće.

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: