Potkrovlje

Nekima su draga, a neki ih baš ne vole ali ono što je neosporivo, potkrovlja su vrlo često jako šarmantna. Svugdje u svijetu su davno prepoznali vrijednost potkrovlja u starim gradskim jezgrama dok je to kod nas još u povojima. Prvenstveno radi nesređenih vlasničkih odnosa i opširne papirologije.

Igrom slučaja, i gornja etaža mog stana je djelomično potkrovlje, s tim da je dosta visoko, što za mog muža i mene (oboje smo dosta visoki) puno znači.

Pri projektiranju potkrovlja treba paziti da se funkcije koje traže stajanje stave u najviši dio, dok se sjedenje, spavanje i odlaganje mogu gurnuti i u nižu zonu. I kada se konstrukcija ostavi vidljivom i kada se sakrije knaufom, potkrovlja su jednako atraktivna.

Nekad su ljudi s pravom imali averziju prema potkrovljima kao prostorima neadekvatnima za pristojan život u kojima je vruće/hladno i gdje uvijek prijeti opasnost od kiše kada se ostavi otvoren prozor. Tehnološki, izolacije i krovni prozori su dosta napredovali u zadnje vrijeme i svi eventualni problemi se pažljivim projektiranjem i izvedbom mogu u startu izbjeći.

Krovni prozori danas imaju senzore za kišu koji odmah s prvim kapima aktiviraju mehanizam za zatvaranje. Također, ukoliko ste ostavili otvoren prozor i želite ga s posla npr zatvoriti, i to je izvedivo jer se može prozor povezati s aplikacijom na mobitelu.

Razna unutarnja sjenila i vanjske rolete štite od eventualnih pogleda i prejakog sunca. Razvijen je i niz složenih prozora koji mogu otvaranjem formirati i “lažni balkon”, dakle sve u službi kvalitetnijeg življenja pod krovom.

Kako bi se osigurali od previsokih troškova za grijanje ali i hlađenje, te pojave plijesni, potrebno je krov i zidove dobro toplinski izolirati te izvesti sve slojeve krova kvalitetno da bi se izbjeglo eventualno prokišnjavanje ili akumuliranje kondenzata u konstrukciji.

Stan C

Ovaj projekt je specifičan jer se radilo o rekonstrukciji kuće koja je bila legalizirana. Prostorni plan je dopuštao da podignemo visinu nadozida i izmjenimo gabarit kuće samo u jednom dijelu tlocrta, ostalo je moralo ostati u zadanom volumenu. Najniži neiskoristiv prostor sam izdvojila jer je pametnije bilo imati ravan zid na koji se može organizirati namještaj.

Centralni prostor stana, dnevni boravak sa kuhinjom i blagovaonicom je dobio punu visinu natrkivenu ravnim krovom, dok su se sekundarne prostorije i sobe smjestila pod kosinu.

U kupaonici sam tuš, umivaonih i wc školjku postavila u zoni gdje je moguće stajati, dok su kada, perilica i sušilica došli u niži dio. Dječje sobe su dobile klizna ugradbena vrata kako bi najmanje smetala i omogućila nesmetan protok.

Stan L

Ovo je gornja etaža mog stana. Trenutno je tamo moja radna soba, Nikina soba, kupaona, drugi dnevni boravak i spremište. Pod kosinom su zapravo sobe i kupaonica, a najniži dio je zatvoren u spremište. Tamo je smješten bojler, a zgodan je prostor za odložiti bor, kofere, dječje autosjedalice (3 djece i 2 auta, ne biste vjerovali koliko se toga nakupi).

Visina soba je dovoljna da se u cijeloj sobi može normalno stajati, najniža točka je na 160cm. Zona dnevnog boravka ima ravni strop čime su se spriječili nepotrebni gubici kod grijanja ( jednostrešni je krov i ta najviša točka je skoro 2m viša od stropa).

Kakva su vaša iskustva s potkrovljima? Tko se usudi svoj životni prostor smjestiti baš pod krov?

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: