Soba za troje djece

Najviše upita na instagramu sam dobila upravo za ovu temu, kako smjestiti troje djece u istu sobu? Za početak, bravo svima za popravljanje natalitetne slike lijepe naše.

Prvo i osnovno, treba krenuti od dobro riješenog tlocrta. Iz mog iskustva, najpraktičnija je kombinacija jednog kreveta na kat i jednog jednostrukog. U situaciji kad zaista nemate mjesta, prolazi i varijanta da se taj treći krevet izvuče navečer iz ladice a preko dana se spremi da ne zauzima prostor. Neki to baš ne preferiraju smatrajući da svako dijete voli mogućnost odmora na vlastitom krevetu. Slažem se, ali ako nema druge opcije, i ovo prolazi.

Dok su djeca manja, dosta je bitan i prostor za igru na podu tako da pripazite da u centralnoj zoni ostavite dovoljno mjesta. Dobar trik je podizanje jednog kreveta kako bi se ispod dobio prostor za odlaganje, rad ili igru.

Što se tiče ostalog namještaja, potreban je prostor za odlaganje odjeće i igračaka te radni stolovi. Neovisno o tome da li ćete namještaj raditi po mjeri ili ćete koristiti gotovi namještaj, nemojte birati puno različitih vrsta ormara i ladičara, ujednačite dizajn. Najčešće se poseže za gotovim sobama koje su u pravilu diskutabilno posložene, pogotovo ako je riječ o nekim složenim sustavima kreveta na kat, gdje su kreveti smješteni u slovo L i sl….

Jednostavnije je sa običnim namještajem posložiti prostor, provjereno. Držite se čistih ravnih linija i slažite iste elemente u nizu, bez skokova (ne ladičar, pa ormar pa stol, već u nizu stolovi, u nizu ormari itd…) Dojam koji ćete dobiti s ovako posloženim namještajem je puno mirniji i čišći.

Ormare ako radite po mjeri posložite multifunkcionalno. Meni se čini da je najpraktičnije rješenje na dnu napraviti malo dublju ladicu za igračke a iznad prostor za odjeću (kombinirano vješanje, police i ladice za rublje).

Isto tako, što se tiče boja, bilo da se radi o sobi za 3 djevojčice, 3 dječaka ili sobi za djecu oba spola, bijela je najbolji izbor. Natur drvo slijedi bijelu u stopu. Ako morate dodavati boje, neka budu zagasitijeg kolorita, sive, pastelne. Kombiniranjem različitih fronti u nekoj jačoj boji u malom prostoru može se samo naglasiti ono što želimo sakriti – nedostatak kvadrata. Zabluda je da će bijeli namještaj biti dosadan, troje djece sa sobom nosi poprilično puno šarenila. Primjećujem da dosta ljudi voli naglašavati rozom/ljubičastom i plavom/zelenom koji dio sobe je ženski a koji muški. Može i ne mora, decentnije je na neutralnoj podlozi izvesti uzorak (prugice, točkice, geometrijski ili apstraktni uzorak..) u boji.

Umjesto da naglašavate tipično ženske i tipično muške boje, izaberite nešto neutralno – sivi zidovi i li čak crna školska ploča na zidu su puno bolji izbor. Akcente jačih boja dodavajte kao detalje – lampe, posteljina, stolci…

3 rješenja sobe od 12m2

Soba od 12 kvadrata treba se pametno posložiti da bi stao sav potreban sadržaj a da se opet previše ne zaguši namještajem. Kreveti na kat uz zid, iza njih su police (u najdonjoj zoni je kutija koja se otvara odozgo) zadržanje sitnica i za postavljanje rasvjete za oba kreveta. Okomito na njih se postavlja drugi krevet iznad kojega su predviđene police (otvorene ili zatvorene). Iza vrata je ormar za odjeću, pod prozorom radni stolovi.

U drugoj varijanti, pored kreveta na kat i jednostruki krevet se podiže kako bi se dobio prostor za odlaganje ispod. Radni stolovi su postavljeni u L i iznad njih su police i/ili ormarići.

U zadnjoj varijanti se prostor ispod jednostrukog kreveta iskoristi za smještaj radnog stola i uskog prostora za odlaganje, dok ormar za odjeću pokriva cijeli zid iza vrata.

2 rješenja za dugačku sobu od 16m2

Na jedan zid se naslanjaju kreveti na kat i do njih jednostruki krevet sa prostorom za odlaganje iznad na zidu. Prostor do vrata u dubini kreveta se zatvori u multifunkcionalni ormar/garderobu/ostavu . Na suprotnom zidu je ormar za odjeću i stolovi sa policama iznad.

U drugoj varijanti se kreveti smještaju na dva različita zida i preostali prostor ispunjava prostor za odlaganje i stolovi. Isto ka o i u slučaju sa manjom sobom, jednostruki krevet se može podići i ispod smjestiti prostor za odlaganje.

Kod opremanja sobe za više djece treba malo domišljatosti i puno iskustva. Kako djeca rastu, tako se i sobe mijenjaju pa ciljajte namještaj koji možete nadograđivati (Ikea ima odlične modularne sisteme koji uz manje intervencije stolara možete zakamuflirati u namještaj po mjeri). Bitnije od kvadrature su proporcije sobe i pozicije ulaza i prozora. Ako vam se čini nemoguće namjestiti dječju sobu, pitajte arhitekta da vam pomogne. Pažljivim planiranjem može se iskoristiti pametno svaki centimetar sobe.

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: