Stambena zgrada M

Nakon niza obiteljskih kuća, odlučila sam pokazati jedan primjer veće stambene zgrade koju je Projekting d.o.o. radio prije nekoliko godina u Zaprešiću. Što je kvadratura objekta veća, to je zahtjevniji zadatak uskladiti sve funkcije tlocrtno i prenijeti ih na fasadu. Stambene zgrade imaju tendenciju biti monotone, gdje rješenjem isključivo tlocrta te multipliciranjem istoga kroz katove fasada zna biti isto tako monotona i nezanimljiva.

Još jedna zamka stambenih zgrada su često prazna i neiskorištena prizemlja poslovne namjene. Ovdje je investitor u startu pametno odlučio kompletnu zgradu podrediti stanovanju, pri čemu su u podrumu smještene garaže, u prizemlju s jedne strane natkriveni parking a s druge strane stanovi s vrtovima, dok su na svim višim etažama isključivo stanovi.

Višestambena građevina s 56 stambenih jedinica (jednosobni , dvosobni i trosobni stanovi) je građena kao poluetažna, tako da je svojim korpusom prilagođena postojećem terenu. U podrumu se nalazi 42 PGM, a u  prizemlju su izvedena 23 natkrivena PM te spremišta stanara. Objekt je koncipiran sa tri ulazne vertikale s dizalima s unutarnjim hodnicima koji završavaju sa 2 patia preko kojih se isti osvjetljavaju i ventiliraju. 
 

Kroz razigrani koncept izvedena su pročelja na kojima otvori i prodori tvore meandar koji se slobodno kreće po ravnini i po dubini. Igrom na pročeljima i prostornom postavom koja je maksimalno respektirala konfiguraciju postojećeg terena napravljen je odmak u projektiranju stambenih objekata. Na bočnim stranama pročelja istaci su naglašeni sa drvenom oblogom. Istim materijalom naglašena je i prizemna strana zapadnog pročelja na stanovima koji su dobili pripadajuće vrtove koji podižu kvalitetu života i ostvaruju kontakt s prostorom gdje se stanari mogu posvetiti uređenju zelenila i travnjaka.

Tlocrt podruma

Tlocrt prizemlja

Tlocrt kata

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: