Stepenice kao dio interijera

Na inicijalnom razgovoru s klijentima koji trebaju projekt , jedno od pitanja koje obavezno postavim je : Što ćemo sa stepenicama? Opcija je puno, krajnji rezultat je zapravo kompromis želja, potreba i mogućnosti. Vrlo često su se stepenice koje vode na kat gdje su sobe smatrale samo nužnom potrebom koja bi se ugurala u neki ulaz, odvojena vratima da se uštedi na grijanju. Danas je to sve rjeđe slučaj.

Prožimanje prostora po vertikali, vizualni akcent i jasna komunikacija prema drugoj etaži prostora bi zaista trebali biti prioritet. Neka pitanja svejedno klijente muče na putu prema konačnoj odluci:

1.Kako riješiti grijanje?

Hoće li sva toplina ići gore? Hoće li troškovi grijanja biti preveliki?

Nekada je zaista to stubište, pogotovo u podnebljima gdje se grijalo samo u dnevnom dijelu, bilo izrazito hladno i neprivlačno. Danas, pogotovo kod novih kuća koje imaju dobro toplinsku izolaciju, otvaraju se nove mogućnosti oblikovanja, pri čemu i stubište može biti atraktivno.

Kod prostora gdje su etaže vezane toplom vezom, najpametnije je postaviti podno grijanje, kako bi se osigurala ravnomjerna toplina u obje etaže. Pogrešno se sm,atra da je tih nekoliko kvadrata stubišta jako problematično u smislu troškova grijanja. Ako grijete dnevni dio i sobe, a stubište ne, možete imati nepotrebne gubitke topline svaki put kad otvorite vrata. Osobno, uvijek bih prije odabrala stubište koje je dio prostora.

http://www.home-designing.com/redesigned-family-retreat-built-around-a-forest-glade

2.Kako riješiti prostor ispod stepenica?

Kad nisam ograničena kvadraturom kuće, onda volim prostor stubišta ostaviti da slobodno diše. Kod racionalnije postavljenih tlocrta, rješenja ima puno. Moguće je prostor ispod kompletno dizajnerski povezati sa stubištem i napraviti police od istog drveta kakva su i gazišta.

izvor: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/23/4b/03/234b037bb6b27e52b447eefa44f55e4b.jpg

Praktično rješenje je i ispod stepenica predvidjeti ugradbene ormare za jakne i cipele. Fronte ormara se spajaju sa gazištima i ukupni rezultat je vrlo elegantan.

izvor: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/474x/9b/2d/15/9b2d15cced4a3945b5e492c112bea12a.jpg

Nešto skuplje rješenje su izvlačni ormari na kotačićima. Veliki plus kod ovakvog rješenja je što je moguće iskoristiti sav prostor kvalitetno. Ako računamo da je prostječna širina stubišta 110cm, a ugradbeni ormar 60cm, ovdje se dobije dvostruki prostor za odlaganje, tako da je i taj veći trošak donekle opravdan,

izvor: /www.apartmenttherapy.com/

Također, moguće je stubište ukomponirati u interijer na način da se ostatak namještaja logički nastavlja na njegov dizajn. Tanka armiranobetonska konzola može postati i klupa, i držač multimedije , i prostor za pohranjivanje…

izvor: homeadore.com

Jako praktičan način za iskoristiti tih nekoliko kvadrata je, osim nekakvog skladišnog prostora , vešeraja ili malog wc-a, jest da se osmisli prostor za rad. On može biti uvijek vidljiv ili po potrebi ga se sakrije kliznim ili harmo panelima.

https://greenmagazine.com.au/article/gloriously-askew/

3.Ograda

Danas je izbor materijala stvarno ogroman, u rasponu od jeftinih do jako skupih. Trenutno su dosta popularne staklene ograde. Minus su im održavanje (ako imate malu djecu pogotovo) ali i cijena.

https://www.homestolove.com.au/eco-friendly-family-home-perth-19338

Dosta atraktivne su i ograde od raznih čelilnih profila. Kada se izvedu u visini etaže, postaju zanimljiv paravan koji djelomično zaklanja stubište i daje poseban pečat interijeru.

https://i.pinimg.com/564x/5b/84/84/5b8484fdc63b69949bab413eab65e9f9.jpg

Perforirani lim u antracit ili crnoj boji također može unijeti dinamiku u prostor. Ovakva ograda daje zanimljive sjene, zauzima malo prostora i zgodno je rješenje za uska stubišta.

https://i.pinimg.com/236x/bf/0b/26/bf0b26084d7bfde98b0624a1fb3562e0.jpg

Moguće je povoljno napraviti i ogradu od drvenih letvica, pri čemu treba obratiti pozornost na razmak između letvica, on ne bi smio biti veći od 14cm (da ne bi slučajno dijete propalo između). Visina ograde bi trebala biti 110cm.

https://i.pinimg.com/564x/bb/46/7d/bb467df1df0ea7cf30eda5eb0afc51cc.jpg

Danas primjećujem kako klijenti vole pratiti trendove, ali moj savjet bi bio baš nešto suprotno. Pokušajte izbjeći nešto što je krik mode, moglo bi vam vrlo brzo dosaditi kad nešto novo dođe u modu. Preagresivne boje, uzorci i dizajn su svakako nešto što bi bilo pametno zaobići.

4.Materijali

Najčešći materijali za oblaganje stepenica su drvo, kamen, keramika i od lijevanih obloga mikrocement i epoksi.

Keramika spada u najjeftinije obloge, ali pokušajte barem izbjeći fuge korištenjem keramike većih formata. Efekt je puno bolji, a i održavanje je jednostavnije. Za uobičajene dimenzije stubišta najpraktičnije je uzeti keramiku 60x120cm i onda i čela i gazišta rezati iz jednog komada.

Drvena gazišta, bilo da se radi o oblaganju armiranobetonskog stubišta ili neke čelične podkonstrukcije su uvijek dobar izbor, moguće ih je povezati s izborom drvenih podova u ostatku prostora.

Neki vole jako usklađen interijer pri čemu su i podovi i stubišta obučeni u isti materijal. Međutim, korištenjem kompletno različitih materijala na stubištima možete doprinijeti dinamici prostora i meni bi to sigurno bio dobar izbor.

https://redecorideas.com/wp-content/uploads/2018/12/49-Gorgeous-Excellent-Ideas-How-To-Use-The-Space-Under-The-Stairs42.jpg

Stubište ne mora u cijelom svom profilu biti izvedeno od istih materijala, baza se može vezati uz donju etažu, a ostatak uz npr gornju. Isto se dobije izvrstan kontrast poželjan u interijeru.

5.Rasvjeta

Osim osnovne stropne ili zidne rasvjete, uvijek je dobro dodatno naglasiti stubište nekom sekundarnom ambijentalnom rasvjetom. Najčešće su okrugle ili kvadratne led ugradbene lampe, ali na tržištu danas ima stvarno odličan izbor rasvjete kojim se može transformirati stubište.

https://i.pinimg.com/236x/56/fd/56/56fd568aec996285b13e302b0c721daf.jpg

Osim zida, moguće je led rasvjetu provući vrlo jednostavno i ispod rukohvata. Rezultata je elegantan i nenametljiv.

https://i.pinimg.com/236x/63/33/1c/63331cc6d9f1ade6ca3911ec0c021c15.jpg
https://i.pinimg.com/236x/95/af/02/95af021ef86e3813f4308752a9a43957.jpg

Nadam ste da ste pronašli ideju za svoje stubište, kombinacija ima puno!

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: