Klasici u interijeru

Prošli tjedan u live videu dobila sam super pitanje o kojem razmišljam već par dana i odlučila napisati tekst o tome. Pitanje je glasilo :

“Što je Birkin bag u interijerima?”

Za svaki slučaj, možda naleti na blog neki modno neosviješten muškarac, Birkin bag je kultna torbica iz 1980ih godina koju je proslavila slavna engleska glumica i pjevačica Jane Birkin. Ovisno o obradi i veličini, cijene se kreću od 10.000 eura na više, i unatoč tome za nju postoji lista čekanja.

Također, i u interijerima i arhitekturi se već desetljećima pojavljuju dizajnerski komadi koji ne stare, koji su uvijek u modi i neovisno o stilu interijera su uvijek pun pogodak. Evo nekih od njih:

1. Eames lounge chair

Charles i Ray Eames dizajnirali su ovaj naslonjač s tabureom davne 1956.godine za Herman Miller furniture company. Naslonjač se sastoji od 3komada savijene šperploče na kojoj je koža, najpoznatija je izvedba sa crnom i tamnosmeđom kožom. Cijena je otprilike 8.500 eura, a za vintage komade je isto potrebno izdvojiti gotovo dvije trećine cijene.

2. Eames stolci od fiberglassa

Fiberglass je kompozitni materijal od staklenih niti povezanih sintetskom smolom, iznimne čvrstoće i trajnosti. Upravo zbog toga su Charles i Ray Eames za potrebe natječaja za dizajn low-cost namještaja odlučili iskoristiti fiberglass. On im je omogućio slobodu u dizajnu oblika sjedišta, koje se moglo postaviti na nekoliko različitih baza: metalne, drvene i ljuljačke. Sve varijante su prisutne u interijerima od 1950.

3. Arne Jacobsen lampa

Arne Jacobsen je bio slavni danski dizajner i arhitekt, iza sebe je ostavio divnu arhitekturu te namještaj čiji dizajn od sredine 20.stoljeća do danas nije niti malo ostario. Ova lampa se izrađuje u tri varijante, podna, stolna i zidna i sve tri sigurno ulaze na ovu listu.

4. Arne Jacobsen Egg chair

Naslonjač dizajniran 1958. inspiriran kako mu samo ime govori – jajetom, zapravo je mala skulptura u prostoru. Ima i pripadajući naslonjač za noge. Proizvodi se u kuži i tekstilu u puno boja.

5. Mies van der Rohe – Barcelona chair

Barcelona naslonjač i tabure su 1929. dizajnirali Mies van der Rohe i Lilly Reich. Prvi put je korištena u pozvatoj Villi Tugendhat u Brnu. Dizajn elegantnog ukrštenog okvira od čelika i mekanih kožnih jastuka je navodno nastao na temelju inspiracije slavnog Miesa rimskim curule stolcem.

6. Marcel Breuer – stolac Cesca

Cesca je dobila ime po Breuerovoj kćerki Francesci. Stolac je dizajniran 1928.godine i od tada je prodan u preko 250.000 primjeraka, proizvedenih u tri različite tvornice: Thonet, Gavina i Knoll.

7. Nils “Nisse” StrinningString modularne police

Nils Strinning je bio arhitekt i dizajner koji je 1949. sa svojom suprugom Kajsom, dizajnericom, osmislio modularne police koje je svatko mogao prilagoditi svojim potrebama.

8. Artemide Tolomeo lampe

Artemide je poznati talijanski proizvođač namještaja za kojeg su dizajnirali mnogi poznati svjetski dizajneri. Seriju lampi Tolomeo dizajnirali su Michelle de Lucchi i  Giancarlo Fassina  1986. Podna, zidna, stolna lampa te nekoliko visilica, pri čemu se na istoj metalnoj bazi izmijenjuju različita sjenila. Malo pažljivije pogledajte serije i filmove, ova lampa je našla mjesto i kod dr.Housea, i u CSI-u, Skyfallu, Dobrom Willu Huntingu….

9. Le Corbusier – LC2 naslonjač

Dizajn iz 1928. kad je Le Corbusier dizajnirao četiri naslonjača, vrlo brzo je postao popularan komadu interijeru, ali i eksponat MoMe. Od slavnih, Steve Jobs je bio veliki obožavatelj.

10. Louis Poulsen PH5 lampa – Poul Henningsen

Skandinavci imaju najistančaniji ukus kad je u pitanju rasvjeta, valjda zato što im je tako bitna da nadoknadi prirodno svjetlo u zimskom periodu. Ova lampa iz 1958. se uvijek iznova vraća u interijere.

11. Butterfly chair

Poznata kao  BKF chair ili Hardoy chair, čini ju metalni okvir na kojem se razapne ovješeno kožno sjedište. U originalu je bila kožna, ali danas se može kupiti i u drugim materijalima. Nastala je 1938. u Buenos Airesu, u suradnji arhitekata Antonia Boneta, Juana Kurchana i Jorgea Ferraria Hardoy-a , koji su radili u Corbusierovom studiu.

12. Noguchi stolić

Isamu Noguchi ga je dizajnirao 1947.godine, a dizajn je otkupio Herman Miller kojeg je oduševio skulpturalni dizajn stolića. Radi se iz više vrsta drveta i stakla.

13. Hans J Wegner style Wishbone Chair

Nastala je 1949. i od tada se kontinuirano proizvodi, što govori o uspješnosti dizajna Hansa Wegnera. Osim Wishbone, ime joj je i CH24 chair i Y chair.

14. Hay – Tray table

Tray – pladanj je odvojiv od elegantne čelične konstrukcije. Dolazi u više boja i dimenzija. Hay je jedan od najpoznatijih suvremenih proizvođača čiji dizajn je nešto o čemu će se u budućnosti pričati kao što mi sad gledamo midcentury komade.

15. Alvar Aalto vaza

Vaza Aalto, kasnije je postala poznatija kao vaza Savoy budući da je postala dio inventara luksuznog restorana Savoy, otvorenog u Helsinkiju 1937. Inspirirala ga je haljina Eskimskih žena. Proizvodnja je u početku bila dosta zahtjevna jer se staklo ulijevalo u drvene kalupe koji su polako gorjeli,

Bilo je jako teško suziti izbor, i namjerno sam se bazirala na komade koji su sveprisutni već dugo, kao i Birkin bag, Inspirirali su dizajn i kopirani su u replikama nebrojeno puta, ali original je uvijek original.

Jesam uvrstila na listu i neke vaše favorite? Ako nisam, pošaljite mi ih!

Iva

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: